top of page

Vintips, sprit och annat spännande

Den som trodde att lågsäsong betydde lite att göra (likt jag själv) trodde fel! Men så är väl iofs december alltid en rätt hysterisk månad. Vi valde att stänga tre nätter över jul för att fira med familjen. Första julen i vårt nya paradis! Riktigt mysigt och precis som en gammeldags jul ska vara. Fast vi får väl erkänna att det var en aning hysteriskt dagarna innan då alla våra privata möbler stod kvar i Malmö. Akutflytt av soffor och vår säng (jippie!!!) löste det problemet. Vår största begivenhet var annars Nyår. Fullbokade sedan ett bra tag innan blev det till en riktigt lyckad helg med härlig stämning bland alla gäster. Uppsluppet, festligt men ändå familjärt. Precis som vi vill ha det. Och maten kände i alla fall jag mig supernöjd med. Allt från en Amuse-Bouche av Ingefärs- och limegravad torskrygg till hummer till förrätt, en mellanrätt på Confit de Canard på anka från byn, världens finaste lammrostbiff från vår bästa leverantör och allt avslutat med en härligt bubblig hallonmousse. Vinerna till hade jag lagt månader på att hitta och köpa in. Mest franskt, men även lite fynd från nya världen.

Och på tal om Nya Världen så var det ett av de tema vi gått igenom på sommelierutbildningen sedan senast jag skrev. Känns nästan lite orättvist att "resten av världen" får en dag när många europeiska länder får en heldag var för sig, men så speglar ju det också både produktion och försäljningssiffror.

Personligen är jag helt klart mer för de lätta, friska och ofta mineraltonade vinerna från lite mer nordliga/höghöjdsbetonade distrikt i Europa. Men jag kan absolut se flera intressanta regioner runt om i världen som nu satsar på kvalitet före kvantitet, Oregon och Nya Zeeland inte minst. Att trenden med så alkoholstinna viner också börjar gå över känns också positivt. Fast det är klart, ett av de bättre vinerna jag druckit på länge var ett Amarone, Campo del Titari från Brunelli Luigi på 16,5%. Till det skulle jag endast rekommendera en bit parmesanost dock. Själv köpte jag in flaskorna på vingården redan 2013, men de finns att få tag på Systembolaget, varunummer 78498, 764 kr.

Se där, nu kom jag in på europeiska viner igen... Kanske tur då att vi lektionen efter gick igenom Tyskland, Österrike och övriga Europa (inkl Libanon). Tyska viner, och framför allt då de vita, torra på främst riesling har jag varit fan av länge. En del sylvaner har också landat i vinkällaren även om det inte riktigt är ett lika enkelt vin att matcha mat till, men tacksamt när det blir bra. Även en del österrikiska fynd kan jag stoltsera med och det är områden jag ser med stort intresse på. (Vinresa till Österrike och Wien ligger absolut under "att göra"). Mer avlägset erfarenhetsmässigt låg ju då vinerna från våra sydöstliga vänner. Grekland, Cypern, Bulgarien och så Libanon. Nästan självklart så ingick Chateau Musar, Gaston Hochar från 2007, i provningen. Ett sådant där vinhus man någon gång måste ha testat vin från, ingår nästan i allmänbildningen. Annars var nog de röda grekiska mest upplysande och intressanta. Dags att vidga sina vyer!

Och så kom sista kursdagen på steg 1 i utbildningen, tema sprit. Blindprovning på vodka och brännvin (utgångspunkt var att det nästan inte går att skilja på, men tack och lov valde vi Absolut som vår favorit framför bla Explorer. Pinsamt vore det annars), test av 32 olika sorters spriter och så mycket historia. För sprit är ju onekligen en stor del av svensk historisk dryckeskultur. Utöver spritandet blev det en vinprovning och ett skriftligt prov. Ett test mest för vår egen skull och inte avgörande, men nog så pirrigt ändå. Det mesta kändes bra, men jag fick totalt stillestånd kring Riojas distrikt. För er som läst början av denna blogg så vet ni att premiärinlägget skrevs från just Rioja. Ibland blir man ju bara trött på sig själv...

Nästa vecka börjar steg 2, och allvaret!

Testar Champagne på Helsingfors flygplats

#sommelierutbildning #vintips #sommelier #nyårssupe #amusebouche

Featured Posts
Recent Posts
Archive
    Search By Tags
    Inga taggar än.
    bottom of page