top of page

Skördetid i vingården

Nu ligger tant ändå efter. I morgon dags för nästa kurstillfälle så bäst att hinna notera ner lite kring förra innan. Och egentligen är det ju helt märkligt att jag inte tagit mig tid att orera kring denna del för här pratar vi favoriten, Champagne! Underbara dryck. Så festlig och ändå så användbar i alla sina olika skepnader. Och i alla olika versioner om vi nu också ska inkludera andra bubbel som Cava, Crémant, Prosecco, Spumante och allt vad de heter. En riktigt spännande provning hade vi också där tre av dem väl var hyfsat lätta att plocka, men en riktigt svår spelare fanns med från Nya Zeeland. Pelorus Blanc de Blanc (dvs 100% Chardonnay) från Cloudy Bay med Moët & Chandon i ryggen. Kan fortfarande inte säga om jag gillade den eller inte, men den var klart intressantast. Onekligen mer ett matbubbel än ett aperitifvin.

Även om det varit trevligt att grotta sig i bubbel hela dagen så ägnades eftermiddagen åt mat och vin i kombination. Och någonstans är det ju vad alltihop handlar om. Att hitta den där kombinationen som gör 1+1=3.

Nu är ju inte utbildningen enda tillfället att förkovra sig själv eller andra på utan här har jag också hållt den första mer "officiella" vinprovningen sedan vi startade. Ett gäng som under sin konferens här valde att få lära sig mer om våra fyra stora rödvinsdruvor. Mycket sympatiskt!

Såhär i skördetider så har vi också passat på att göra besök på en av de första vingårdarna som etablerade sig i Norden. På Bornholm finns sedan 2000 vingården Lille Gadegård. Här odlas 3,5 hektar med främst Orion och Rondo, men sedan 5 år finns här även en del Pinot Noir. För unga för att bli någon reda med än, men verkligen friskt vågat!

Själv passade jag på att dissikera en rondo-druva ute i fältet. Gäller att vara grundlig i sin utbildning :-)

#vingård #rondo #champagne #sommelierutbildning #skördetid #orion #pinotnoir #nordisktvin #vinprovning #bornholm

Featured Posts
Recent Posts
Archive
    Search By Tags
    Inga taggar än.
    bottom of page