top of page

Öl, Frankrike och en liten tequila

Sicken vecka! Först en heldag på sommelierutbildningen om bara Frankrike och franska appelationer och vindistrikt. Och fransk vinlag... Snacka om att det var en TUNG dag. På äkta franskt manér så måste man ju naturligtvis ha olika regler i olika regioner för deras system i just den regionen är ju naturligtvis bäst.

Hjälp...

När det gäller just teori så är det väl bara att plugga, något jag tyvärr inte har så väldigt mycket tid med då dygnets timmar helt enkelt är för få. Dessutom får jag erkänna att jag är en praktiker snarare än teoretiker, men men. Ska det nu komma på provet så får man plugga in det bara.

Vinerna vi fick prova (alla franska förstås) var i alla fall riktigt intressanta. Ett par för mig helt nya bekantskaper som exempelvis ett Muscadet som fått ligga kvar på sin jästfällning, sk Sur Lie. Druvan i sig, som för övrigt ibland också benämns Melon de Bourgogne, är väldigt tunn i sin smak men genom att lagra den med jästen kvar så skapas en större komplexitet och smak i vinet. Inte sällan är dessa viner dessutom en aning spritsiga vilket också ger en trevligare munkänsla. Ett par ostron till och man är hemma en måndagskväll!

Ölen och tequilan då. Jo den kom först ett par dagar senare när vi hade vår premiär After Work. Ihop med vårt lokala mikrobryggeri Hönsinge Hantwerksbryggeri så fyllde vi trädgården och baren med ölälskare och chilifantaster. Åtta olika sorters öl, ett antal sorters passande vin, ett par olika tequila och guacamole i galna mängder serverades till "Världens bästa chili". Ca 70 personer kom denna kväll, klart över förväntan och så otroligt kul såhär mitt ute på landet. En av de sista sommarkvällarna, den 2 oktober. Fantastiskt!

Dagen efter fortsatte öltemat, men nu med ölprovning under mer strukturerade former. Magnus och Niklas från Hönsinge höll en mycket intressant föreläsning och provning. Alltid kul att lyssna på människor som brinner för det de gör och hur man med tämligen små medel kan lyckas om man bara ger sig fasen på det. Ölprovningen följdes av en 3-rätters ölinspirerad meny. Onekligen svårare att få till alla tre rätter med öl i kontra helgen före då vi körde äppeltema, men med lite fantasi gick det. Ser ju i det sammanhanget dock fram till Allhelgonahelgen då vi kör Champagnetema!!

Vive la France!

Ölprovning

#ölprovning #hönsingehantwerksbryggeri #frankrike #öltema #afterwork #surlie #sommelierutbildning #muscadet #världensbästachili

Featured Posts
Recent Posts
Archive
    Search By Tags
    Inga taggar än.
    bottom of page