Vin på arbetstid, bästa jobbet

September 16, 2015

Äntligen var det så dags! Min sommelierutbildning började idag "på riktigt". Så otroligt roligt!
 

Som en del i denna blogg kommer ni kunna följa med i utbildningen och förhoppningsvis ska jag kunna dela med mig av lite ny kunskap även till er, inte minst av typen kuriosa för det är ju onekligen lättare över nätet än just vinsmaker som man helst bör dricka vin och åter vin för att känna...

 

Visste ni till exempel att bara 18% av oss svenskar är beredda att betala mer än 100 kr flaskan på bolaget? En gräns som för övrigt verkar helt glömd när det köps vin på restaurang.

Visste ni också att 1975 var Explorer den enskilda produkt som sålde mest på bolaget, en halvböj tack! Och att 85% av vinet vi importerade fram en bit in på 80-talet var sk "härtappat", dvs transporterades hit i tankbil eller tankbåt och tappades av Vin & Sprit här. Vissa fall i en så snabb process att exempelvis de tyska lågalkoholhaltiga vinerna som värmdes upp till 64 grader vid tappning fortfarande var ljumma när de nådde butikshyllorna i Stockholm. Känns ju sådär när vi idag vet att ett vin helst ska vila minst 3 månader på flaskan efter tappning innan det dricks.

 

Mer än kul kuriosa, historia och historier som kom ut ur denna dag. Två provningar hanns med och inte minst kunskap kring hur man som sommelier provar vin. Och ja, den svåraste lektionen av dem alla - den att spotta ;-) (seriöst, det ÄR en konst att spotta snyggt!!)

 

Första provningen för dagen under utbildningen är i kombination med mat och idag var det vita viner som fick inleda. Från syrligt spritsiga Vino Verde från norra Portugal till ekfatstunga Chardonnay från Kalifornien via Sauvignon Blanc från Australien och Gewurztraminer från Alsace. Till den serverade kycklingen var utan tvekan chardonnayen bäst i min bok.

 

Eftermiddagsprovningen gav en inblick i de olika röda stilarna med lätt och bärig italienare passande till en enklare pastarätt till en tung köttbitskrävande argentinare. Dvs ett vin med mycket tanniner eller garvsyror som behöver protein som möter upp i munnen. Testa gärna själva hemma om ni har ett rödvin som känns väldigt strävt att ta en bit salami, ost eller liknande och ni märker hur mjukare vinet kommer verka direkt.

 

Sådana här arbetsdagar kan jag absolut ha fler av! Tur vi fick hemläxa :-)

 

 

Please reload

Featured Posts

Vintips, sprit och annat spännande

January 19, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

November 23, 2015

November 2, 2015

October 27, 2015

September 27, 2015

Please reload

Archive
    Please reload

    Search By Tags