top of page

Vi börjar bli med vinkällare


Forecasting wine

Säga vad man vill om det politiskt korrekta i det hela, men att köpa in vin (och öl och andra spännande drycker) är onekligen jättekul! Jag som i många år varit lite av en vinnörd som gärna häckat på Systembolagets exklusivare hörnor och som så sent som igår blev beskrivien på det bröllop vi bevistade som den som helst stod först i kön när vårt kära monopol har ett nytt släpp kan nu verkligen gå all in. Visst måste man som restauratör onekligen tänka att allt måste gå att sälja och därmed blir de allra mest exklusiva rariteterna kanske inte det som hamnar i vinkällaren, men åtmindstonde snäppet under. För så mycket har jag lärt mig i detta och det är att pålägget, dvs den summa en bar eller restaurang lägger på på ett billigt vin är klart högre än det du procentuellt kan lägga på ett dyrare vin. Med andra ord så vill du som kund ha bra droppar för pengarna kan det ofta löna sig att gå upp i prisklass för procentuellt blir vinet då egentligen billigare jämfört med ursprungsvärdet. Samt naturligtvis att gå ihop om en hel flaska istället för glas. Billigare och då också större utbud för krasst sett är det ju inte de dyrare vinerna som går per glas. Säkert självklarheter för de flesta, men oavsett bra att fundera på när man står där och väljer.

På tal om val så känns det också så roligt att självförtroendet även på vinfronten börjar kännas stärkt. Det är ju onekligen en annan sak att tipsa sina vänner eller sin familj mot att göra det professionellt. Men så får man bara en sådan otrolig kick när man får feedbacken från gästerna om att de verklen tyckte det var supergott till. Eller de par som absolut aldrig gillade samma sorts vin och därför ville dricka helt olika viner till maten. Som ni förstår på ovan skulle vi kanske tjänat någon krona mer på det då det blivit per glas, men för mig handlar det om att ge alla det bästa de kan få (inte minst av något så respekterat av mig själv som bra vin) och att då efter att ha lyssnat in dem båda, sammanfattat VAD det var de egentligen gillade och ogillade och så föreslå ett vin som de båda älskar, då blir man fasen skitstolt.

Vinkällaren

#vinkällare #vin #prispåvin #stolt #vintips #systembolaget #inköp #vinbar

Featured Posts
Recent Posts
Archive
    Search By Tags
    Inga taggar än.
    bottom of page