top of page

Vinet, passionen bakom

Vin är absolut min passion, det och goda kakor möjligen. Dock ej samtidigt!

Under året kommer jag läsa till sommelier och lovar att dela med mig lite vått och tort kring ämnet. Allt från vinresor till fynd på bolaget eller mat och dryck i kombination.

I skrivande stund sitter jag på flygplatsen i Bilbao efter att ha besökt Rioja. Sedan mitten av 90-talet har jag vägrat det mesta utom Cava från Spanien. Krondillstinkande ekfatstunga och sönderstressade viner av låg kvalitet blev döden för inte bara min utan mångas kärlek till Riojan där för ett par decennier sedan. Men de har lärt sin läxa och idag är de absolut inte bara drickbara utan i många fall riktiga höjdare.

Av de tre vinregionerna i Rioja räknas Rioja Alta som det bättre med sitt lite svalare klimat. Av de fem vinhus som idag räknas till de främsta, Artadi El Pison, Bodegas Marques de Murrieta, La Rioja Alta, Bodegas Muga och Bodegas Marqués de Cáceres hade vi nu förmånen att få besöka de två senare, Muga i Rioja Altas ”huvudort” Haro och Marqués de Cáceres någon mil åt öster i Cenicero.

Marqués de Cáceres har sedan bara 1,5 år börjat ta emot besök, men de har verkligen byggt upp en fin tur med inte bara visning i hallar med tankar och vinkällarna som kanske mest brukligt är, utan också exempelvis hur korktillverkningen går till och direkt ut i produktionen (i alla fall vardagar). Mycket fint och trevligt och kan varmt rekommenderas ett besök. Vi valde VIP-turen som gick på 15€ per person, men då fick vi också smaka deras premiumviner. Ett par flaskor Gaudium lyckades av någon märklig (inte alls!) anledning leta sig ner i bagaget hem.

Tänk på att alla större vinhus kräver förbokning och att det inte alltid finns rundvisning på engelska på helgerna. Marqués de Cáceres hittar ni på www.marquesdecaceres.com och Bodegas Muga på www.bodegasmuga.com . Skulle ni inte vilja ha en full visning på alla ställen rekommenderar jag att bara droppa in i Mugas vinbar för en avsmaknings-”flight”. Där behöver ni inte boka tid.

Vem vet, det blir kanske lite spanskt på vinlistan!

Vintunnor hos Marques de Caceres

#muga #marquesdecaceres #bodegasmuga #rioja #vinresa #vinprovning #spansktvin

Featured Posts
Recent Posts
Archive
    Search By Tags
    Inga taggar än.
    bottom of page